Woman talking to camera and recording video with smartphone and ring light lamp at home

Etähaastattelun 101 työnhakijalle

Etävideohaastattelut ovat yleistyneet siinä samassa mitä etätyöskentely. On helppoa ja kätevää molemmille osapuolille, kun ei tarvitse matkustaa paikan päälle. Tämä on järkevää myös silloin kun suoritetaan ensimmäistä haastattelukierrosta tai tapauksissa, joissa työpaikka sijaitsee eri kaupungissa tai maassa.

 

Etähaastatteluun kannattaa valmistautua samalla tavalla kuin normaaliin työhaastatteluun, eli osaat kertoa työkokemuksesta ja toimitavoistasi sekä miksi kyseinen tehtävä kiinnostaa sinua. Tämän lisäksi on kuitenkin asioita, jotka huomioon ottamalla varmistat etähaastattelun mutkattoman kulun (ja säästyt noloilta tilanteilta).

Ympäristö ja tausta

Neutraali ja rauhallinen ympäristö sekä tausta auttavat haastattelijaa keskittymään sinuun. On myös hyvä varmistaa, että puhelin on äänettömällä, turhat ohjelmat eivät lähetä ilmoituksia, eikä kukaan pamahda kesken haastattelun videoosi. Tällä viestit myös ammattimaisen kuvan itsestäsi haastattelijalle.


Valaistus voi olla välillä vaikeaa, varsinkin jos luonnonvalo ei ole vaihtoehto. Kannattaa kokeilla miltä eri valaistukset näyttävät haastattelutilassa ennen oikeaa haastattelua ja valita niistä luonnollisin. Haastattelija haluaa nähdä kasvosi ja hyvä valaistus auttaa sen mieleenpainuvuudessa.

Tekniikka

Ennen videohaastattelua, varmista, että tekniikka toimii ja osaat käyttää sitä oikein. On mahdollista myös, että haastatteluun liittyminen koneelta ei toimi. Tähän tilanteeseen voi varautua ottamalla puhelimen varavaihtoehdoksi. Etähaastatteluille ei ole vakiintunutta ohjelmistoa, mutta yleisimpiä ovat: Teams, Zoom ja Google Meet.


Käyttämällä kuulokkeita varmistat, että ääni ei lähde kiertämään ja häiritse haastattelua. Kun liityt etähaastatteluun, tarkista vielä käyttämänne ohjelman asetuksista, että kamerasi ja mikrofonisi ovat päällä. Tarkista myös nettiyhteyden nopeus sekä laitteesi virta. Voit pitää laitetta myös latauksessa haastattelun ajan. Lisää myös koko nimesi ja profiilikuva alustalle, jossa haastattelu pidetään.


Tietokoneen kamera kannattaa asettaa silmien korkeudelle parhaan katsekontaktin saavuttamiseksi. Jos käytät puhelinta, kannattaa se asettaa tuettuun vaakatasoon silmien korkeudelle tai mahdollisuuksien mukaan käyttää kolmijalkaa. On suositeltavaa soittaa testipuhelu ystävälle ja varmistaa ohjelmiston toimivuus, kameran asettelu, valaistus ja äänenlaatu.

Katsekontakti ja kehonkieli

Vaikka haastattelu ei tapahdu kasvotusten, tietyt kehonkielen viestit välittyvät. On hyvä tarkkailla ryhtiä, katsekontaktia, äänenpainoa, ilmeitä ja eleitä. Työhaastatteluihin pukeudutaan siististi, näin ollen pukeudu myös etähaastatteluun siististi. Voit viestiä motivaatiota ja positiivista asennoitumista etäyhteydenkin kautta.


Kiinnitä huomiota myös selkeään artikulointiin ja puhetahtiin. Liiallinen myötäily ääneen haastattelijan puhuessa kannattaa jättää pois tai ainakin tehdä äänettömästi nyökkäämällä, koska muuten se keskeyttää haastattelijan puheen. Muista, että teknisten vaikeuksien sattuessa haastattelija saattaa silti nähdä ja/tai kuulla sinut, joten älä menetä hermojasi tai käytä liian voimakasta kielenkäyttöä.

Eteneminen ja kysymykset

Haastattelussa on tärkeää, että osaat avata ja sulkea mikrofonin ja kuvayhteyden ongelmitta ja tiedät, kuinka lähettää ja vastaanottaa tekstiä ja tiedostoja. Ota vesilasi käden ulottuville ja pidä huolta, että hakemuskirjeesi ja CV:si ovat valmiiksi esillä, helppolukuisessa muodossa. Kuten normaalissa työhaastattelussa, haluat valmistautua kysymyksillä ja sinulle saattaa herätä kysymyksiä samalla kun toinen puhuu. Tätä varten sinulla voi olla kynä ja paperia valmiiksi esillä niin, että niiden käyttämisestä ei synny häiritsevää ääntä. Puhelinta voi myös näpytellä äänettömästi muistiinpanojen kirjoittamiseksi, mutta siinä on riski, että haastattelija näkee puhelimen ja ajattelee sinun käyttävän sitä muuhun kuin muistiinpanojen kirjoittamiseen. Paperille kirjoittaminen voi näkyä etäpuhelun aikana, mutta pyri kuitenkin pitämään katsekontakti haastattelijaan.

 

Yleensä haastattelijat kertovat etähaastattelun alussa sen etenemisestä ja koska voit esittää heille kysymyksiä. Kysymykset yleisesti esitetään sen jälkeen, kun haastattelija on kertonut työpaikasta, yrityksestä, työnkuvauksesta ja haastatellut sinua. Etähaastatteluissa voi välillä olla rennompi ilmapiiri ja kysymyksiä voi esittää sitä mukaan, kun niitä tulee – älä kuitenkaan keskeytä toisen puheenvuoroa tai puhu toisen päälle. Usein ihmiset pitävät taukoja puheessaan, voit ystävällisesti kysyä kysymyksesi tällöin.

 

Etähaastattelua ei kannata jännittää, sillä saat olla omassa mukavassa ympäristössäsi. Kun sinun fiiliksesi on hyvä, se välittyy myös haastattelussa. Nostata fiilistä ennen haastattelua esimerkiksi kuuntelemalla suosikki musiikkiasi, tanssimalla, tekemällä pari punnerrusta tai millä tahansa mikä luo sinulle hyvän ja itsevarman fiiliksen.

Löydä uusi työ!

Katso avoimet työpaikat sivuillamme ja rekisteröidy työnhakijaksi. Vaikka uuden työn löytyminen ei ole juuri nyt ajankohtaista, suosittelemme luomaan profiilin Jobportaliin sillä meillä voit luoda ehkä markkinoiden helpoimman työnhakijan profiilin ja hakea töitä vaivatta!


Lisää vinkkejä työnhakuun löydät täältä!